Ontstaan Ontstaan
In het jaar 1275 wordt voor het eerst in de geschiedenis van Wilnis/Oudhuijzen over een kerk gerept, namelijk op een lijst met geheven inkomsten van parochies wordt de naam Loef van Houthusen genoemd. Uit deze naam Houthusen (houten huizen) is de naam Oudhuizen (tegenwoordig ook Oudhuijzen genoemd) voortgekomen. De kerk, ook de huidige Nederlands Hervormde kerk, stond op grondgebied van Oudhuijzen. In 1857 zijn de gemeenten Oudhuijzen en Wilnis samengevoegd en verdwijnt de gemeentelijke naam Oudhuijzen.
lees meer »
 
Ingestort Ingestort
Ook deze kerk houdt het maar ruim 100 jaar uit. Op last van de burgemeester mag er namelijk op 6 augustus 1876 wegens de slechte staat van toren en kerk geen dienst meer gehouden worden. Een juist genomen besluit, dat blijkt uit het feit dat de toren op 16 augustus van dat zelfde jaar omvalt - gedeeltelijk achterover - zodat de kerk eveneens verwoest wordt.
lees meer »
 
Nieuwe kerk Nieuwe kerk
Om kosten te sparen zijn door gemeenteleden duizenden stenen van de oude kerk afgebikt en schoongemaakt en vervolgens weer gebruikt voor de fundering en de steunmuur ten behoeve van de dwarsliggers. Op 21 december 1877 is de nieuwe kerk weer in gebruik genomen. De toren kwam het jaar daarop gereed.
lees meer »
 
Interieur Interieur
Aangezien aan enkele zaken in het interieur een geschiedenis is verbonden, wordt hieraan enige aandacht geschonken.
lees meer »
 
Klok Klok
Hoewel bij de laatste val van de toren in 1876 of misschien zelfs bij een eerdere ineenstorting van de Nederlands Hervormde kerk, de klok een barst opliep, heeft deze in de nieuw gebouwde toren in 1877 weer een plaats gekregen.
lees meer »
 
Informatie uit het kerkelijk verleden. Informatie uit het kerkelijk verleden.
Sinds kort is het kerkelijk archief t/m 1990 op orde gemaakt, wat behoorlijk veel werk is geweest. Dit archief is tevens overgedragen naar het streekarchief in Breukelen. Er is een inventarislijst van gemaakt en die kunt u Hier inzien.