Wees een wijzer naar God Wees een wijzer naar God
Ik heb een tijdje terug een foto gezien van een stadje ergens in Amerika. Daar zag je een merkwaardige constructie staan, een vreemd plat dak wat op lange palen stond. Het was zo hoog dat er allerlei caravans, containers en vrachtwagens onder stonden geparkeerd. Zou het een soort stalling zijn? Nee het was, als je er van boven op zou kunnen kijken een hele grote, plat liggende pijl. Nu was ik nog nieuwsgieriger. Het bleek na wat verder zoeken iets belangrijks voor vliegtuigen te zijn geweest.
Het eerste vliegtuig vloog maar een klein stukje (ca. 34 meter). Maar de vliegtuigen werden beter en sneller en op gegeven moment kon men helemaal oversteken van Frankrijk naar Engeland. En weer veel later kon men helemaal van Amerika naar Engeland vliegen.
 
Alleen.. Als je verder en verder kunt komen en steeds hoger gaat vliegen, hoe weet je dan op gegeven moment waar je bent?  Je kunt naar beneden kijken en wegen, spoorlijnen en rivieren zien. Maar.. Boven de wolken gaat dat niet. Of als het wat mistig is. Welk instrument helpt je dan? Destijds was een kompas de oplossing. Als je met je vliegtuig dan hoog boven het land vloog kon je dus op je kompas vliegen. “Ongeveer die kant op”. Maar als je nu dichter bij een stad kwam en je wist niet waar het vliegveld was, hoe loste men dat dan op? Wel, als je dan in de buurt van de stad kwam, zag je vanuit de lucht de bewuste pijlen waar ik dit verhaal mee begon. Er stonden om de hele stad heen van deze pijlen. Die wezen allemaal naar het vliegveld, waar je veilig kon landen. Ook kwamen er lichten op die grote pijlen zodat je als het donkerder werd de weg nog kon vinden. Nog later kwam er een metertje in het vliegtuig zelf en dat wees je de weg naar het vliegveld… met een pijltje.
 
Een Pijl dus. Vandaag de dag kunnen we niet meer zonder. Anders raak je de weg kwijt. Volg de pijlen, groot of klein! Ook op je routeplanner zie je een pijltje op de plaats waar je bent. Op je computer weet je niet waar je bent zonder het kleine pijltje op je scherm.
In grote warenhuizen zie je borden met pijlen bij de roltrap of de lift om je de weg te laten vinden, of ze liggen op de vloer om je op weg te helpen. Ze kunnen ook op de muur hangen en dat is wel eens handig als je heel nodig moet.. En al autorijdend zie je zo hier en daar pijlen op de weg liggen in de sorteervakken. Ook in stoplichten zie je vaak pijlen zitten om aan te geven welke richting nu moet stoppen of wegrijden.
 
Maar waar zet je een bord, een pijl nu goed neer? Als je een kruispunt gepasseerd bent en daarna pas een bord ziet, of het bord staat heel laag en er groeit onkruid voor.. tja, niet gezien en dan moet je weer terug. Als er erg veel pijlen en borden bij elkaar staan wordt het onoverzichtelijk. Je moet goed kijken wat iedere pijl nu betekent, anders kom je ergens terecht wat niet de bedoeling is. Maar je hebt al die pijlen en aanwijsborden echt nodig, stel je voor dat ze op een dag allemaal weg waren, dat zou pas raar zijn?
 
Een pijl kan ook ergens heenwijzen zonder dat er iets op staat. En dan weet toch iedereen wat het betekent. Als de rijstrook op de snelweg is geblokkeerd branden er grote pijlen die je naar een veilige strook wijzen. Doe je dat niet, dan gaat het fout en zit je met de brokken. Als je door Ikea loopt geven de pijlen op de vloer aan wat de beste route door de winkel is. Of je daar gehoor aan geeft? Dat kan maar het hoeft niet. Maar ook mensen kunnen elkaar de weg wijzen. En je arm is dan net een wijzer.
Welke kant moet je bijvoorbeeld op naar Vinkeveen? Of naar Amsterdam? De meesten van ons zullen de richting zo aan kunnen wijzen. Het wordt moeilijker als er meerderen zijn die allemaal een andere kant op wijzen. Wat is dan de juiste richting?
 
Als je een pijl in gedachten neemt en je zet hem zo neer dat hij naar boven wijst lijkt hij wel wat op een… kerktoren. En waarom wijst die omhoog? Een kerktoren ook zo bedoeld om naar boven te wijzen. Naar de Hemel. In een kerk wordt geleerd, geloofd en beleefd dat je vanuit de Hemel hulp kunt verwachten. Als je het niet meer weet. Als je het niet meer ziet zitten. Als er iets heel verdrietigs is gebeurd. Dan deel je dat met God. Maar je kunt Hem ook heel dankbaar zijn als je blij bent. Als er mooie dingen gebeuren. Je kunt echt van alles aan God kwijt. Hij vind het ook fijn als je dat doet. Want hij wil dat je… gelukkig bent. En daar wil Hij voor zorgen, sterker nog, daar heeft Hij al voor gezorgd. Daar is Jezus ook voor gekomen, midden in een wereld die de weg kwijt is geraakt.
 
Maar, nu gaan we de wijzer/pijl eens omdraaien. Waar wijst hij nu naartoe? Naar beneden. Als je hem omdraait betekent het dat de pijl nu als het ware van de Hemel naar de aarde wijst. En daar gaat het met de kerstdagen over. God heeft Zijn zoon geboren laten worden als een baby in deze wereld. Mens geworden… net als jij en ik. Maar hij liet tegelijkertijd nog  een paar andere, hele duidelijke pijlen zien. Eerst aan de herders door de geweldige boodschap van de engelen. Vervolgens kwam er een duidelijke pijl aan de hemel die de wijzen uit het oosten liet komen. En God sprak later ook nog tegen Anna en Simeon, en stuurde ze naar de Tempel om daar de kleine Jezus te ontmoeten. Ze hebben Hem gezien en vastgehouden, zoals ze ook was beloofd. God had ze de weg gewezen en het kwam ook uit.
 
Dat Jezus zou komen stond al heel lang in de Bijbel. Dat is eigenlijk het grote routeboek van God. Daarin staat alles wat hij aan jou en mij wil vertellen, waar hij naartoe wijst. Hier en daar heeft Hij verschillende pijlen in ons leven neergezet. Soms grote, soms hele kleine. Het kan zijn dat we er dit jaar al tientallen hebben gehad, maar we hebben er niet op gelet. Natuurlijk, daar zijn we vrij in. Je kunt een route lopen die je zelf wilt, net als in de winkel. Maar als je niet wilt zien waar het op afloopt en net doet of ze er niet staan.. Dan krijg je vroeg of laat een ongeluk.
 
Elk jaar starten we in onze kerk ook een Alpha cursus en dan laten we heel eenvoudig “zien” waarom God al die wegwijzers in de Bijbel heeft neergezet. Omdat Hij ons liefheeft. Hij heeft ons ook gemaakt en is als een Vader voor Zijn kinderen.  En je wilt als Vader toch het beste voor Zijn kinderen? Maar ja, kinderen zijn wel eens ongehoorzaam, toch? En dan luisteren ze niet. Maar toch blijft je Vader (en zeker God) gewoon je vader, Hij blijft toch van je houden en… Hij heeft ook in jouw en uw leven overal wegwijzers en pijlen neergezet die naar Hem wijzen. Volg de pijlen!
 
In een kerk zijn er mensen die veel wegwijzers, pijlen of aanwijsborden hebben ervaren in hun leven en zo de weg naar God hebben gevonden. Ze hebben die “weg” daardoor geleerd. En zo kunnen ze nu zelf als het ware wegwijzers zijn voor een volgende generatie. Ook jij en ik kunnen dat zijn voor anderen. Ook al ben  je nog maar jong. Samen vormen we je een grote hoeveelheid van richtingaanwijzers! Zo zijn we als pijlen die de weg wijzen in een onzeker landschap. Zo wil God het ook. Dat we er zijn voor anderen, als wegwijzer naar de Here Jezus. En hoe meer mensen dat gaan doen, hoe meer licht het gaat geven in deze duistere wereld. Lichtgevende wegwijzers.
 
A. Visser
terug