Bijbeltekst van vandaag

Bijbeltekst van vandaag
Uit: DagelijksWoord.nl
 
Stamppot avonden

Stamppot avonden

Na de Soepactie in de coronatijd, gaan wij weer zoals vanouds over op de Stamppotavonden. Vrijdag 3 en 10 februari 2023 hopen wij deze avonden weer te gaan organiseren in gebouw ‘De Roeping’. De inloop is vanaf 17.30 uur en het buffet wordt om 18.00 uur geopend. Ervaren rotten weten allang dat deze maaltijden van een zeer hoog kwaliteitsniveau en super gezellig zijn. Opgeven kan t/m 30 januari 2023 bij Jeannette Drost. Tel. 06-221 845 14 / jdrostsamsom#gmail.com
Als u/jij wil koken voor één van deze avonden kan dit ook aan Jeannette doorgegeven worden. Wilt u thuis opgehaald worden, laat het dan even weten bij de opgave. Uw vrijwillige bijdrage is t.b.v. ‘Voor elkaar vakantie weken’. Wij hebben er zin in en hopen u/jullie op één van deze avonden te ontmoeten!

Groet, De Stamppotgroep

 
Nationale Holocaust herdenking

Nationale Holocaust herdenking
Iedere laatste zondag van januari organiseert het Nederlands Auschwitz Comité deze herdenking bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheim­park te Amsterdam. In 2023 wordt de 'Nationale Holocaust Herdenking' gehouden op zondag 29 januari.

Op 27 januari 1945 bevrijdt het Russische Rode leger het Duitse nazi vernietigings- en concentratiekamp bij de Poolse stad Auschwitz, enkele tientallen kilometers westelijk van Krakau.

In november 2005 hebben de Verenigde Naties besloten dat de bevrijding van Auschwitz op 27 januari 1945 voortaan als Holocaust Memorial Day (Internationale Herdenkingsdag van de Slachtoffers van de Holocaust) herdacht zal worden. Het Nederlands Auschwitz Comité organiseert jaarlijks op de laatste zondag van januari de herdenking. Joden herdenken de holocaust tijdens Jom Hasjoa (de herdenking van de sjoa - de vernietiging van de zes miljoen Europese joden tijdens de Tweede Wereldoorlog).
 
Hoe kom je als diaconie armoede op het spoor?

Hoe kom je als diaconie armoede op het spoor?

Mensen die geld tekort hebben, lopen daar meestal niet mee te koop. En op het eerste oog is er niets van te merken. Hoe kom je als diaconie deze mensen op het spoor?

Een diaconie die wacht op financiële hulpaanvragen van particulieren, kan doorgaans lang wachten. Mensen die leven in armoede, kloppen meestal niet zelf aan. Er is schaamte en een diaconie is voor velen buiten de kerk een totaal onbekend fenomeen. 

Binnen een gemeente zijn gelukkig veel vrijwilligers die als oren en ogen van de diaconie kunnen dienen. Denk, naast de diakenen ook aan ouderlingen, contactpersonen, vrijwilligers van een maaltijdproject of helpers bij de jaarlijkse rommelmarkt. Omdat ook veel kinderen en jongeren te maken hebben met armoede is het wijs om de vrijwilligers van de kinderoppas en jeugdgroepen hier op te attenderen.

Koud in huis?

Vrijwilligers die bij mensen thuis komen, kunnen veel signalen opvangen als ze goed om zich heen kijken en ‘tussen de regels door kunnen luisteren’. De staat van meubels en kleding kan een indruk geven van het geld dat mensen te besteden hebben. Geen abonnement op een krant meer hebben of een koud huis kan ook een indicatie zijn. In een gesprek kom je erachter hoe mensen hun (vrije) tijd doorbrengen. Gaan ze op bezoek, met vakantie, gaan ze met de auto of de bus? Vieren ze hun verjaardag? Hebben ze een partner verloren of zijn ze hun werk of sociale contacten kwijt? Ineens kan er bij de vrijwilligers een belletje gaan rinkelen. Soms lukt het om gebrek aan geld gewoon heel open ter sprake te brengen. De vrijwilligers kunnen hun signalen weer doorgeven.

Sleutelfiguren

Er zijn meer organisaties actief bezig om armoede op te sporen en te bestrijden. Denk maar aan diaconieën van andere kerken, voedsel- en kledingbanken, een inloophuis en de kringloopwinkel. Binnen en buiten de plaatselijke kerk zijn er mensen die goed zicht hebben op armoede in de regio, of ze dat nu vanuit hun betaalde of onbetaalde werk doen. Zij hebben vaak ook rechtstreeks contact met mensen die in armoede leven. Deze zogenaamde sleutelfiguren zijn bijvoorbeeld arts, medewerker bij de sociale dienst of ouderenbond, wijkverpleegkundige, leerkracht, wijkagent of werkzaam bij het vluchtelingenwerk. Uiteraard kunnen zij geen namen noemen, mensen hebben recht op privacy. Maar vragen stellen kan nuttige informatie opleveren: Waar ziet u mensen die in armoede leven? Deze sleutelfiguren kunnen ook mensen in armoede doorverwijzen naar de diaconie.

Vindbaarheid en zichtbaarheid

De diaconie wil er zijn voor armen, dus moet ze wel makkelijk vindbaar en aanspreekbaar zijn. Komt de diaconie op plekken waar arme mensen zijn? Een vrijwilliger die meewerkt bij de voedselbank kan een schat aan informatie inbrengen. Check of en hoe de diaconie zich presenteert op internet of in de plaatselijke krant. Vaak staat op een website van de kerk alleen formele informatie over de diaconie, met beleidsplan en al, maar geen gezicht, telefoonnummer of uitleg over wat een diaconie doet.

Ook kan de diaconie regelmatig een berichtje naar het huis-aan-huis-blad sturen waarin staat wat de diaconie doet en wie er bij hen kunnen aankloppen voor hulp. En als het kerkgebouw op een plek staat waar veel mensen langskomen, zou het mooi zijn als er herkenbare tekenen zijn waarin of op duidelijk wordt dat de kerk mensen in armoede wil bijstaan.

 
Alpha cursussen

Alpha cursussen
Al een flink aantal jaren wordt in onze gemeente een Alpha cursus georganiseerd voor jongeren en de laaste jaren ook voor volwassenen. We zijn hierin niet alleen want ook een aantal andere kerken in onze regio doen hier aan mee.. Alpha is zo mooi breed zichtbaar en open voor iedereen die (weer) op eenvoudige wijze kennis wil maken met het christelijk geloof. Bij deze cursus, die we in deze gemeente op "onze"eigen" wijze houden, maken we dankbaar gebruik van Alpha-ontmoetingen en bemoedigingen. Met de bedoeling om de kennis van onze Heere Jezus over te brengen. 
Graag moedigen we u en jou aan om eens rond te zien voor een eventuele "Alpha-ganger": Iemand die best een zetje in de goede richting kan gebruiken, of misschien ben je dat zelf wel... We gingen er destijds vanuit dat deze cursus primair voor mensen buiten de kerk zou zijn, maar het is tegelijk gebleken dat ook "gewone" kerkgangers die met hun geloof worstelen er veel aan kunnen hebben en dat het zeker meewerkt aan de geestelijke groei van de gemeente. 
We hopen op 24 Januari te beginnen, om 19:30 zijn we weer aanwezig in de roeping.

Er komen nog flyers met een uitnodiging, dus als je iemand in gedachten hebt kan je dat mooi meenemen.
Contact: Andre Visser 06#52166062
 
 
Pioniersplek Crux

Pioniersplek Crux
De extra collectes van het eerste kwartaal dit nieuwe jaar zijn bestemd voor de pioniersplek Crux. Dit is in het midden van een nieuwe woonwijk (de Groote wielen) in Rosmalen, dat is naast den Bosch voor de kaartlezers onder ons. Niet te verwarren trouwens met het EO-programma Crux. Voor meer informatie klik Hier voor de website van Crux. Als u meer wilt weten, dan is via de IZB nog veel meer informatie beschiklbaar (Hier klikken). Het is niet de eerste keer dat we vanuit Wilnis een dergelijk project ondersteunen, hopelijk wilt u ook deze keer weer bijdragen aan deze start-up midden in een splinternieuwe woonwijk... Zonder kerk.
 
Mededeling vertrouwenscomissie

Veilige Gemeente
Mededeling vertrouwenscomissie
Hierbij willen u/jou informeren over de instelling van een vertrouwenscommissie m.i.v. 2023.. In ons beleidsplan 2022-2025 is dit als één van de beleidsvoornemens (paragraaf 2.4) genoemd  met als uitganspunt dat we “Veilige Gemeente” willen zijn. We kunnen dankbaar melden dat er inmiddels  een vertrouwenscommissie is gevormd. De leden zijn Bea Vonk Noordegraaf (06#20278875) en Chris van Kreuningen (06#83528888) U/jij kunt hen ook benaderen via een apart emailadres en dat is vertrouwenspersoon@hervormdwilnis.nl

 
lees meer »
 
‘Kom Koffie’ – in Wilnis Dorp

‘Kom Koffie’ – in Wilnis Dorp
Iedereen die al eens op bezoek is geweest komt wel weer een keer terug. Maar natuurlijk bent u ook welkom als u nog nooit op deze gezellige bijeenkomsten was geweest! Ook als u geen (vaste) kerkganger bent staat de deur wijd voor u open. Het komt zelfs voor dat mensen die elkaar in geen jaren meer hebben gezien hier zomaar weer oude kennissen tegenkomen. Tevens blijven we zoveel mogelijk geopend in de vakantie periode. Wel zo fijn als er velen afreizen naar elders en het stil is geworden.

Let op, op 3 Januari beginnen we weer, deze keer ook met een maaltijd

Meer weten? klik op de knop hier onder.


 
lees meer »
 
Whatsappgroep gemeente-info

Whatsappgroep gemeente-info

Tijdens een overleg tussen de EC en de CZWD kwam het onderwerp communicatie ter sprake; het doorgeven aan elkaar van informatie en het bereiken van jongere gemeenteleden. Er is toen geopperd een WhatsApp groep op te richten voor mensen die ingeschreven zijn als lid van onze gemeente met als doel belangrijke berichten op een snelle en eenvoudige manier te delen. De appgroep bestaat al. Meer weten? Klik Hier voor verdere info of om je meteen aan te melden.

 
Jaarverslag UMOJA Jaarverslag UMOJA
Klik Hier om het jaarverslag (seizoen 2021) te lezen
 
Vrouwencontact

Vrouwencontact
Op onze ochtenden en avond ontmoeten vrouwen elkaar rondom het geopende Woord. Wat een voorrecht dat we dit nog steeds in alle vrijheid mogen doen!

Inmiddels kunnen we melden dat we ons in het seizoen 2022/2023 mogen gaan verdiepen in de psalmen. We zien er naar uit om met elkaar deze prachtige bijbelteksten te bestuderen en te bespreken. In de psalmen leren we God kennen zoals Hij is. Een God die genadig en rechtvaardig is. Een God bij Wie we mogen schuilen. Een God die vergeeft.

In principe komen we om de week bij elkaar. Inmiddels is er een dinsdag-, woensdag- en donderdagmorgengroep en een dinsdagavondgroep. Kinderoppas kan worden geregeld tijdens de donderdagmorgengroep. De ochtenden/avond duren van 9.30 – 11.30 uur of 19.30 – 21.00 uur en worden op diverse locaties gehouden.

Nieuwe leden zijn uiteraard hartelijk welkom.

Voor eventuele vragen kun je terecht bij Marjan Versteegh (voorzitter). Telefoon 06&57434312. Of stuur een berichtje naar vcwilnis#gmail.com
 
 
Beleidsplan 2022-2025 Beleidsplan 2022-2025
Als u nog wat naslagwerk wilde hebben over onze gemeente, dan kunt u zich hiermee een heel stuk verder in verdiepen. Hier klikken om het in te kunnen zien. (pdf)
 
Bericht over de Kerkgang Bericht over de Kerkgang
lees meer »
 
Open kerk

Open kerk
Vanwege de bijzondere omstandigheden waarin we momenteel leven, vinden wij het mooi om Gods huis een extra moment in de week open te stellen voor bezinning, gesprek, gebed of een korte bezichtiging.We zetten de kerkdeuren de komende tijd elke vrijdagmorgen open. De kerk is dan tussen 10 en 12 uur open! U bent van harte welkom!
 
 
Eerst Dit!

Eerst Dit!
Wat is Eerst Dit? Eerst Dit is een dagelijkse Bijbelpodcast van de EO en de IZB voor thuis of onderweg. Elke werkdag (om 06:00) hoor je een bijbellezing met korte overdenking van ca. 7 minuten. En in het weekend een langere overdenking. Deze App kan je helpen met het groeien van je Geloof en het volgen van Jezus in deze hectische tijd. Klik Hier om de app te downloaden (android)
 
Mathare Nieuws-app

Mathare Nieuws-app
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit Mathare Kenia? Meldt u dan aan voor de Mathare-WhatsAppgroep. Bel of stuur een appje naar Mariska van Eijk (06-23017002) of Annet Meijers (06-51291036)
 
We horen het graag.
 
Met vriendelijke groet,
 Mariska van Eijk
 
 
Privacy statement (AVG) Privacy statement (AVG)
In September 2020 is er door de kerkenraad een nieuwe privcacy verklaring opgesteld. Klik Hier als u deze wilt inzien. Er zijn een aantal zaken aangepast o.a. in verband met de geplaatste camera bewaking.
 

 
 
Stukjes over het Coronavirus Stukjes over het Coronavirus
Lees ook onder het kopje "Nieuws/Over geloof gesproken" een aantal stukjes over het coronavirus, waaronder ook artikelen uit de waarheidsvriend
 
Een Bijbel! Maar welke dan? Een Bijbel! Maar welke dan?
Over de hele wereld zijn er miljoenen mensen die de Bijbel lezen. Ze beginnen en eindigen de dag met een stukje lezen uit de Bijbel. Dat lukt niet altijd, als je eerlijk bent. Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen voor. Een Bijbel-App onder andere. Daar kun je niet alleen een Bijbel gaan lezen maar ook een dagelijkse tekst toegestuurd krijgen. (Dat is dan eindelijk een voordeel als je maar niet van je mobieltje kunt afblijven..) Maar, zult u zeggen: "Welke Bijbel app is dan voor mij het meest geschikt?" Klik HIER dan voor een overzicht. Het kan zijn dat de keuze nu nog wat moeilijker is geworden, maar je kunt een app openen om te zien wat er allemaal in zit en bij enkele deelt men ook gebruikservaringen. 
 
Commissie voor Zending en Werelddiaconaat (CZWD) Commissie voor Zending en Werelddiaconaat (CZWD)
Zending is onlosmakelijk verbonden aan het gemeente zijn. Zo was het vanaf het begin van de christelijke kerk in Handelingen en zo is het nog steeds. Door betrokken te zijn bij het zendingswerk ontvang je ook iets: bemoediging dat Gods werk op deze wereld doorgaat op zoveel verschillende plaatsen en onder zoveel verschillende culturen. En we kunnen ook veel leren van broeders en zusters in de wereldwijde kerk!
Als "orgaan van bijstand van de kerkenraad" is het de taak van de Commissie voor Zending en Werelddiaconaat (CZWD) om met en namens de gemeente steeds weer met zending bezig te zijn.
Onze gemeente is verbonden aan het zendingswerk van de GZB, een kerkelijke zendingsorganisatie die namens en samen met gemeenten (binnen de PKN) zendingswerkers uitzendt en contacten met buitenlandse kerken en partners onderhoudt.
U kunt de informatie (Blogs) over het wel en wee van de zendingsactiviteiten lezen in de blogs aan de rechterkant van de website. Er worden ook regelmatig nieuwsbrieven verspreid.
 
 
 
Uitzending kerkdiensten via internet. Uitzending kerkdiensten via internet.
Onze kerkdiensten worden niet alleen via deze website, maar ook door  www.kerkdienstgemist.nl uitgezonden. Via kerkdienst gemist is de mogelijkheid aanwezig om via tablet of een smartphone mee te kunnen luisteren. Wel moet dan nog de nodige app worden gedownload. ( via Appstore of Google play) Op termijn willen we hier u als luisteraar tevens de mogelijkheid geven dat u via de website ons financieel kunt ondersteunen, dus als het ware een digitale collecte.
Tot die tijd hopen wij dat u als u via internet meeluistert, uw bijdrage hetzij later in de collectezak doet, of dit overmaakt naar één van de bankrekeningen van onze gemeente. De vaste kerkradio luisteraars hebben een busje staan dat elk kwartaal door de diakenen geleegd wordt.
De opbrengst van deze busjes wordt als volgt verdeeld;
33 % gaat naar de diakonie ( hulp aan onze naaste ver weg of dichtbij )
33 % gaat naar Kerkrentmeesters ( instandhouding gemeentewerk en erediensten) 33% gaat naar het kwartaaldoel van de zendingsbussen.

De kerkrentmeesters.
Deze website snel vinden? klik Hier voor een directe koppeling
 
Christelijke links Christelijke links
Bent u of jij op zoek naar meer inhoud? op de pagina "Links met een C" staan een groot aantal christelijke websites vermeld. (of..klik Hier) Hier is heel wat meer te vinden, van levensbeschouwend, Bijbel onderzoek, tot aan vakanties toe.
Verder is er ook nog een pagina "Over geloof gesproken" met links naar diverse getuigenissen,ervaringen en pittige vraagstellingen over het Christelijk geloof. Weet je er zelf ook een? We horen het graag.
 
Info Diaconaal platform Ronde Venen Info Diaconaal platform Ronde Venen
Het Diaconaal Platform De Ronde Venen is een platform waar alle kerken in De Ronde Venen bij zijn aangesloten. Wij bieden hulp aan mensen die geen helper hebben en zijn daarvoor een samenwerking aangegaan met de servicepunten in de Ronde Venen, De Voedselbank  en met de NPV. Uit de praktijk blijkt dat vele mensen in de Ronde Venen de organisatie ’t Servicepunt en de NPV niet kennen. Vandaar dat wij dit bericht schrijven naar alle kerken om alle kerkleden te informeren watte doen als zij mensen tegenkomen die in armoede leven.
Klik Hier voor meer informatie over het Diaconaal platform de Ronde Venen (Dat is de website)